De hersenen van ouderen die veel bewegen, zien er tien jaar jonger uit dan die van ouderen die dat niet doen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Het verschil is alleen zichtbaar als mensen al beginnen met fysieke inspanning voordat ouderdomssymptomen zichtbaar worden.

Wetenschappers van de Universiteit van Miami volgden 876 mensen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar gedurende een periode van vijf jaar. De gezondheid van hun hersenen werd bepaald met een aantal cognitieve en geheugentests en een MRI-scan.

Vijf jaar later werden alle testen herhaald. Ook werd gekeken naar de hoeveelheid beweging die de ouderen in die periode kregen. De mensen die minder beweging kregen, scoorden volgens de onderzoekers op alle testen lager.

Hogere bloeddruk

De minst sportieve ouderen bleken ook een slechtere vasculaire gezondheid te hebben. Ze hadden een hogere bloeddruk en de MRS-scans lieten eerder onopgemerkte beroertes zien. De resultaten suggereren volgens de onderzoekers dat fysieke activiteit goed is voor de hersenen omdat het de vasculaire gezondheid verbetert, bijvoorbeeld door de bloeddruk te verlagen.

De resultaten van de begintest hielpen te voorspellen hoe mensen vijf jaar later presteerden. Ze lijken erop te wijzen dat beweging voordelen heeft, maar niet de al afgenomen geestelijke capaciteit kan herstellen. “Als er eenmaal schade is, kun je dat niet meer terugdraaien”, zegt Clinton Wright, een van de onderzoekers.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology. Het is niet de eerste studie die wijst op de positieve invloed van beweging op het geheugen en de cognitieve vermogens van ouderen. Eerder al publiceerde het Journal of Alzheimer’s Disease een studie waaruit bleek dat beweging het risico op dementie sterk vermindert. (IPS)

Laat een antwoord achter