Zullen we ooit het verouderingsproces kunnen tegenhouden? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Arizona niet. “Verouderen is onvermijdelijk”, stellen zij.

Een vraagstuk dat ons al eeuwenlang bezighoudt is dat van het verouderen. Verscheidene wetenschappers verklaarden al dat verouderen biologisch gezien vermijdbaar is. Als we de oorzaken van veroudering zouden kunnen identificeren, dan zouden we het misschien kunnen stoppen, aldus hun redenering.

Maar wetenschappers van de Universiteit van Arizona claimen nu het tegendeel. Ze hebben naar eigen zeggen wiskundig bewijs dat aantoont dat het verouderingsproces niet valt tegen te houden. “Er is logisch, theoretisch en wiskundig gezien geen uitweg”, verklaart Joanna Masel, een van de onderzoekers.

Balans

De studie wijst op de balans tussen twee soorten cellen. Enerzijds heb je de cellen die door een natuurlijk proces minder gaan functioneren, bijvoorbeeld haarcellen die stoppen met pigment aan te maken. Anderzijds heb je cellen die ‘rebelleren’ tegen dat proces. Zij vermenigvuldigen zich in snel tempo. Enig probleem: dat gaat om zogenaamde kankercellen.

Kanker komt dus eigenlijk bij ons allemaal voor als we ouder worden, zelfs als het geen symptomen veroorzaakt. Het zijn de normale, verouderingscellen die ervoor zorgen dat kankercellen niet de bovenhand nemen.

Er is dus geen feilloze oplossing om veroudering tegen te houden, zo stelt de studie. Want als men de groep natuurlijke cellen gaat afbouwen, dan vermenigvuldigen de kankercellen zich razendsnel. En als het aantal kankercellen wordt afgebouwd, dan verveelvoudigen de verouderingscellen zich.

Om in leven te blijven hebben we dus eigenlijk een perfecte balans nodig tussen deze twee groepen cellen. Maar, zo stelt de studie, zo’n balans voor altijd vasthouden is onmogelijk. “Je kan misschien het verouderingsproces ietwat vertragen, maar je kan het zeker niet stoppen”, aldus Masel.

Laat een antwoord achter