Volgens de overlevering werd de traplift in de 16e eeuw uitgevonden voor koning Hendrik VIII van Engeland. Nadat hij gewond was geraakt tijdens een steekspel en misschien ook omdat hij bijna 200 kg woog, liet hij een “troonstoel” de trappen van 20 voet op en neer gaan in zijn paleis in Londen, Whitehall Palace. Men denkt dat een katrollensysteem van een van zijn oorlogsschepen werd gebruikt. Het werd bediend en voortbewogen door zijn dienaren.

henry81540c

In 1923 werd de voorloper van de moderne traplift uitgevonden door ene mr. Crispen, een Amerikaanse ondernemer. Een vriend van hem die verlamd was vanwege polio, had moeite om op de tweede verdieping in zijn huis te raken. Dus creëerde Crispen -een autodidactisch ingenieur- een stoel die op en neer de trap kon. Het was een basisstoel verbonden met een rail die over de lengte van de trap ging. Hij liep op kleine wielen of rollen en werd verplaatst door een ketting of een kabel die bovenaan aangedreven werd door een motor. Crispen bouwde zijn eerste prototype en noemde het de “Inclinator”.

 

fauteuil-monte-escalier

Oude traplift advertentie:

InclinatorAdCircaApril1933ThePolioChronicle

 

De eerste veel gebruikte traplift werd kort daarna geïntroduceerd door de Inclinator Company of America. Destijds bestonden de gebruikers grotendeels uit mensen die te maken hadden met polio en dus moeilijk trappen konden beklimmen of afdalen. Het product is in gebruik toegenomen en de technologie is vooruit gegaan naarmate meer bedrijven begonnen met de productie ervan.

Het product evolueerde mettertijd mee met de technologie en ook het uitzicht veranderde aanzienlijk.

 

 

Laat een antwoord achter