Sociale media zijn een verrijking van mijn leven’

Sociale media zijn niet meer het exclusieve domein van de jeugd. Onder 65-plussers wordt naar hartelust geappt, getwitterd en gefacebookt. Wel zo handig als je niet meer zo goed ter been bent.

Ouderen hebben de laatste jaren massaal sociale media ontdekt. Vooral 65- tot 75-jarigen maken meer gebruik van Facebook, WhatsApp en Twitter, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat doen ze vooral op hun mobiele telefoon of tablet. Inmiddels is 64 procent van deze groep online actief, terwijl dat in 2012 nog maar 24 procent was.

Ook mensen van 75 jaar en ouder gebruiken internet niet alleen om informatie op te zoeken, maar zijn steeds vaker op sociale media te vinden. In 2012 ging het om 5 procent in deze leeftijdscategorie, dit jaar is dat toegenomen tot 35 procent. Van deze ouderen gebruikt een kwart WhatsApp. ‘Appen is bij de 75-plusser definitief doorgebroken’, zegt een woordvoerder van het CBS.

De stijging verbaast Annet van Betuw, auteur van het boek Social media voor senioren, niet. ‘Het grootste misverstand is dat ouderen niet met social media om kunnen gaan.’ En ze ziet dat de belangstelling binnen die groep alleen maar toeneemt. Een groot deel is volgens haar al lange tijd actief op internet en zo ook bij social media terechtgekomen.

De online opmars van de 65-plusser: appen tegen eenzaamheid

Ouderen gebruiken social media om dezelfde redenen als jongeren dat doen: om contact te zoeken en te onderhouden met anderen, signaleert ouderenbond ANBO. ‘Zeker als je wat minder makkelijk het huis verlaat, is het fijn als je online op een laagdrempelige manier mensen kunt spreken met dezelfde interesses’, aldus een woordvoerder. Als ouderen hun netwerk op die manier kunnen uitbreiden, is dat volgens haar ‘heel waardevol’.

Van Betuw komt veel senioren tegen die een paar jaar geleden zeiden dat sociale media niks voor hen was, maar nu toch een smartphone hebben gekocht om te Whatsappen. ‘Dat komt omdat hun kinderen en kleinkinderen Whatsappen en allang niet meer e-mailen.’ Vervolgens gaan de 65-plussers ook andere dingen proberen zoals Facebook. Een goede ontwikkeling, vindt Van Betuw. Ze wijst op onderzoek waaruit blijkt dat sociale media kunnen helpen om mensen met elkaar in contact te brengen. ‘Het kan eenzaamheid niet opheffen, maar is wel een hulpmiddel.’

Ouderen hebben de laatste jaren massaal sociale media ontdekt. Vooral 65- tot 75-jarigen maken meer gebruik van Facebook, WhatsApp en Twitter, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat doen ze vooral op hun mobiele telefoon of tablet. Inmiddels is 64 procent van deze groep online actief, terwijl dat in 2012 nog maar 24 procent was.

Ook mensen van 75 jaar en ouder gebruiken internet niet alleen om informatie op te zoeken, maar zijn steeds vaker op sociale media te vinden. In 2012 ging het om 5 procent in deze leeftijdscategorie, dit jaar is dat toegenomen tot 35 procent. Van deze ouderen gebruikt een kwart WhatsApp. ‘Appen is bij de 75-plusser definitief doorgebroken’, zegt een woordvoerder van het CBS.

De stijging verbaast Annet van Betuw, auteur van het boek Social media voor senioren, niet. ‘Het grootste misverstand is dat ouderen niet met social media om kunnen gaan.’ En ze ziet dat de belangstelling binnen die groep alleen maar toeneemt. Een groot deel is volgens haar al lange tijd actief op internet en zo ook bij social media terechtgekomen.

Aan het woord Harry Witteveen (77):

‘Mensen om me heen waren bezig met Facebook en het leek me leuk om hun berichten te kunnen zien. Ik gebruik Facebook al een jaar of drie en zet er af en toe foto’s op van de vakantie, wandelingen en de tuin. Dat doe ik op de computer. Ik heb een mobiele telefoon, maar daar zit geen internet op. Ik heb zelf geleerd hoe Facebook werkt. Als ik iets niet begreep, vroeg ik mijn kleinkinderen en andere mensen om me heen om uitleg. Ik wist bijvoorbeeld niet hoe ik in contact kon komen met bepaalde groepen en wie de foto’s die ik verzond allemaal kon zien. Er is weleens een prentje terechtgekomen bij iemand voor wie het niet bedoeld was. Dat vond ik niet erg, want er stond niks op wat diegene zou kunnen hinderen. Ik ben vrij voorzichtig met dingen die ik op Facebook zet. Als ik op vakantie ben, laat ik dat niet weten. Ik ben bang dat mensen die willen inbreken dat in het zicht krijgen. Facebook is een makkelijke manier om contact te houden met mijn kleinkinderen en vrienden. Maar ik ben er niet mee opgegroeid en besef goed dat als het niet zou bestaan, dat geen groot gemis is.’

Laat een antwoord achter