Onderzoekers van de Harvard-universiteit legden de sterfdatum van 22 miljoen Amerikaanse 65-plussers (in de periode 2000-2012) naast de fijnstofgegevens in die periode.

Ze merkten een duidelijk verband. Bij een toename van het fijnste, gevaarlijkste fijnstof (PM2,5, met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer) stierven een dag later duidelijk meer 65-plussers, melden ze in de Journal of the American Medical Association.

Strengere normen

Een stijging van de fijnstofconcentratie met 10 microgram per kubieke meter deed het aantal sterfgevallen al met 1 procent stijgen. Tot 20 microgram per kubieke meter hield die stijging aan, bij hogere concentraties vlakte de stijging af.

Ook een stijging van de ozonconcentratie deed het aantal sterfgevallen toenemen, zij het minder sterk bij een fijnstoftoename.

Fijnstof blijkt dus ook op korte termijn dodelijk. Tot nog toe was aangenomen dat fijnstof vooral op lange termijn schadelijk was.

Fijnstof in België en Nederland

Om het aantal sterfgevallen bij ouderen te doen dalen, zou de concentratie dus flink onder 20 microgram per kubieke meter moeten blijven. Bewijs voor een veilige ondergrens hebben de Harvard-onderzoekers overigens niet gevonden.

One Response

  1. Ze zouden iets moeten doen tegen dat fijnstof. Ik zie ook nog steeds veel mensen in de bouw zonder mondkapje, het is zo slecht voor je. Ik snap niet dat hier niet meer rekening mee gehouden wordt, vooral als het bij ouderen zo snel dodelijk kan zijn. Mvg Quingo

Laat een antwoord achter