Wat te doen bij een panne van uw traplift?

Welke inspanningen u ook levert om de best mogelijke gebruiksomstandigheden voor uw apparaat te garanderen: reiniging, onderhoud; het is in zeldzame gevallen mogelijk dat uw traplift zonder enige waarschuwing defect raakt.

Daarom moet je altijd klaarstaan ​​om dit ongemak te overwinnen en dus je traplift te kunnen repareren.

Hier bespreken we het onderwerp van de reparatie van de traplift: van de identificatie van het probleem tot de oplossing.

Hoe de oorzaak van het probleem te ontdekken en hoe op te lossen?


Wanneer uw traplift defect is en u hem wilt repareren, dient u eerst het probleem te lokaliseren. Nadien is de reparatie meestal eenvoudig.

Hier zijn de stappen die moeten worden gevolgd om de oorzaak van de storing te achterhalen:

De traplift wil niet starten:

Controleer of er een probleem is met de voeding:

Allereerst moet je weten dat de meerderheid van de moderne trapliften werkt op batterijen met gelijkstroom.

Het is dus noodzakelijk om te controleren of de traplift voedingsproblemen heeft. Dit wilt zeggen een gesprongen zekering of automaat of aardlekschakelaar (differentieel) die de stroom naar uw traplift onderbreekt.

 

Als dit het geval is kan u volgende stappen ondernemen:

– Als de aardlekschakelaar werd geactiveerd, zet u deze eenvoudigweg opnieuw op.

– Als een zekering is gesprongen, moet deze worden vervangen. U moet ervoor zorgen dat de nieuwe hetzelfde model (amperage) en dezelfde grootte heeft als degene die u wilt vervangen.

– Als de stroomonderbreker niet kan worden gereset, is er waarschijnlijk een elektrisch probleem en dan is het noodzakelijk om een ​​deskundige elektricien te bellen om de storing op te lossen.

Vervolgens:

Controleer of de traplift zich in de juiste startpositie bevindt

De meeste modellen hebben een veiligheidssysteem dat het onmogelijk maakt om het apparaat te bedienen, tenzij het in de juiste positie staat. Dit wil zeggen: de stoel mag niet gedraaid zijn, de armleuningen moeten naar beneden geplooid zijn en de veiligheidsgordel dient eventueel verplicht gedragen te worden.

draaifunctie

Controle van de batterijen:

Controleer op problemen met de trapliftbatterijen:
Eerst dient u ervoor te zorgen dat de batterijen worden opgeladen. Als de oplaadpunten niet werken, zal na enige tijd de traplift batterij volledig ontladen zijn. Dit kan de oorzaak van de storing zijn.

Er kan ook een probleem zijn met de batterijen en niet met de oplaadpunten. In dat geval zijn nieuwe batterijen nodig.

Hiervoor is er een LED die toelaat de laadtoestand van de traplift te kennen:

Bijvoorbeeld:

– Groen: volledig opgeladen.
– Oranje: opladen.
– Als de LED niet oplicht, laadt het apparaat niet op.

Controleer de werking van de veiligheidsschakelaars op de traplift:

De goede werking van de beveiligingssleutel (waardoor het gebruik van het apparaat door iemand anders dan de gebruiker wordt voorkomen: vooral handig bij kinderen): probeer de sleutel minstens 2 keer in het contact te steken en los te maken. Vergeet ook niet de andere veiligheidsschakelaars van de traplift te analyseren.

Als het apparaat de sleutel niet detecteert nadat u het contact hebt bediend of indien de sleutel is afgebroken, dan het is onmogelijk voor de traplift om zijn beweging te starten.

arret-monte-escalier

De bedieningen (afstandsbediening, knop) van de traplift controleren:

Controleer de werking van de bedieningselementen van de traplift:
Het kan zijn dat de storing veroorzaakt wordt door een probleem met de bediening. Indien u meerdere bedieningselementen hebt (bijv afstandsbediening en knoppen op de leuning van het apparaat): probeer de lift dan met de verschillende bedieningen uit. Indien er één werkt en de andere niet, weet u dat het probleem zich in één van de bedieningen bevindt.

Als u een fout in de afstandsbediening hebt gevonden, moet u de batterijen vervangen. Test het de bediening dan opnieuw uit. Als het probleem blijft of je ontdekt dat er een probleem is met de bediening op de leuning is het beter om contact met ons op te nemen.

controle-fauteuil-monte-escalier

Indien de traplift in het midden van de trap stuk is gegaan:


Controleer of er een obstakel op de trap ligt dat de werking van de traplift belemmert:

In veel gevallen stopt de traplift omdat de traplift een object op zijn weg tegenkomt. Helaas kan het zijn dat de gebruiker niet op de hoogte is van het obstakel en denkt hij/zij dat er zich een technische storing voordoet.

Wanneer de technici ter plaatse komen, ontdekken ze dat een eenvoudig obstakel de werking van het apparaat verhindert.

Daarom hebben fabrikanten obstakeldetectoren in hun machines geïntegreerd die een signaal laten horen of leds laten knipperen wanneer de traplift een voorwerp op zijn pad kruist. Het is een zeer goed hulpmiddel om schade aan het apparaat te voorkomen en ook om te verhinderen dat de gebruiker gekwetst raakt.

Het is dus belangrijk om te controleren of de obstakeldetectoren normaal werken en te kijken of er geen obstakels op de trap liggen.

Als je een obstakel hebt gevonden en je bevindt je in het midden van de trap, verplaats je het apparaat gewoon in de tegenovergestelde richting om het obstakel te kunnen verwijderen en je weg hierna voort te zetten.

Het kan ook zijn dat er een probleem is met de batterij, als uw traplift een digitaal display heeft informeert deze over de status van de batterijen. U weet dan door de code op te zoeken in de gebruikshandleiding of dit het geval is.

arret-urgence

 

Andere mogelijke problemen met de traplift:

Als de zoemer (biep) van de traplift start:
Vooreerst
moet je weten dat het geluidssignaal een indicatie is van een fout die de traplift tegenkwam.

De bieptoon kan in één van deze situaties worden gegenereerd:
– De ontlading van de batterijen.

– De traplift staat niet op de juiste positie op de trap geparkeerd.

– er is een stroomstoring (uitschakeling) (u moet de traplift uitschakelen door op de schakelaar te drukken)

Als de traplift langzaam gaat:
Over het algemeen begint het apparaat langzaam te werken door veroudering van de motor of door de schade in zijn componenten. In dat geval dient u de ouderdom van de traplift te controleren. Na 15 jaar kan het zijn dat u aan een nieuw toestel moet beginnen denken.

Ook wanneer het gewicht van de gebruiker het maximale gewicht van het apparaat overschrijdt, neemt de snelheid van de traplift af.

Trillingsprobleem van het apparaat:

De traplift kan gaan trillen door verschillende oorzaken:

– de rollen (wieltjes) waarover de traplift over de rail voortbeweegt kunnen versleten zijn

– Als de oorzaak bij de rail ligt, is het raadzaam om deze schoon te maken en te onderhouden (invetten van tanden). Indien de vibratie niet vermindert kan hij eventueel vervangen worden.

Soms heeft de traplift problemen met de printplaat waardoor er trillingen worden gegenereerd.


Heb je al deze punten gecontroleerd, maar tevergeefs … dan wat?

Bel ons op 0477/73 01 78:
Als u het probleem helaas niet hebt kunnen achterhalen, is de enige oplossing die overblijft, contact opnemen met ons via telefoon of mail. Wij kunnen telefonisch helpen zoeken naar een probleem of een ervaren technicus komt bij u thuis om de reparatie van de traplift uit te voeren.

Vergeet niet om hen op de hoogte te stellen van alle mogelijke details over wat u deed vóór en na het defect van het apparaat.

Bel ons ook wanneer wij uw traplift niet hebben geïnstalleerd:
Als u niet beschikt over een herstelcontract voor trapliften van de fabrikant of als de duur van dit contract is verstreken, kan u ook een beroep doen op ons

 

Mag ik de traplift zelf repareren?

Zelfs als u reserveonderdelen vindt, is dit niet genoeg om de traplift te repareren, omdat dit echt technische vaardigheden en mogelijk ook fysieke inspanning vereist.

Bovendien, als u tijdens de reparatie een fout maakt, vervalt de fabrieksgarantie.

Dus als u ziet dat u de mogelijkheid heeft om problemen op te lossen aan de traplift, raad ik u aan om eerst de instructies in de handleiding van uw apparaat en de gebruiksvoorwaarden van uw contract te lezen, ons even te bellen voor extra uitleg. Let vooral op om de schade niet te vergroten in plaats van het probleem op te lossen.

Let op:
Indien u reeds een offerte heeft voor de herstelling of voor het onderhoud kan u deze aanbieding vergelijken met de onze op volgende punten:

– De prijs (omvat deze de prijs van wisselstukken of niet?)

– De garantieperiode.

– De beschikbaarheid van technici en de effectiviteit van hun noodsysteem voor de ernstige gevallen.

Enkele tips om pannes voor uw traplift te voorkomen:
Ten slotte moet u weten dat de traplift net als elk ander elektrisch apparaat jaarlijks onderhoud en een minimale maandelijkse reiniging vereist, zodat deze altijd in goede staat verkeert en gebreken bijna uitgesloten kunnen worden. 

Neem ook de gewoonte aan dat als u alleen woont of uzelf in een situatie bevindt waarin het gezin niet thuis is, u altijd uw mobiele telefoon bij u draagt: op die manier kunt u uw familie of onze depannagedienst waarschuwen als uw traplift in panne staat en zo minimaliseert u de gevolgen van een dergelijk probleem …

Tot ziens en tot binnenkort op deze site gewijd aan trapliften.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie