De rolstoel voor trappen

Prototypes van rolstoelen die zelfstandig de trappen kunnen ontwikkelen zijn in ontwikkeling. In tegenstelling tot de trappenklimmers, waar er steeds hulp vereist is, kan deze rolstoel autonoom de trap op en af.

1438778632330

De rolstoel beschikt over rupsbanden. Hiermee kunnen trottoirs en zelfs trappen worden overwonnen. Hij kan trappen op en af gaan met een helling tot 65° en trottoirs to 20 cm zonder externe hulp. Personen met afgenomen mobiliteit herwinnen hun autonomie met dit systeem, dat zeer eenvoudig is in gebruik. De werking in modus « weg » of modus « trap » gebeurt met behulp van een knop.

 

Werking

Dit type rolstoel is makkelijk te manoeuvreren. Het volstaat om hem met de rugzijde voor de trap te plaatsen en de drukknop te bedienen. Infraroodsensoren detecteren de eerste trede. De wielen vouwen naar boven om plaats te maken voor de rupsbanden, die de opwaartse beweging uitvoeren. Bovenaan detecteren de sensoren het einde van de trap en de wielen zetten zich weer op z’n plaats. Voor een goed begrip : dit type rolstoel laat ook toe om de trappen naar beneden te gaan. Het principe is hetzelfde. In dit geval wordt de beweging uitgevoerd met de voorzijde van de rolstoel naar de trap gericht. De veiligheid van de gebruiker wordt verzekerd door een systeem dat de horizontale positionering van de stoel bewaakt en het risico tot vallen elimineert. In het geval er een slecht traject wordt gekozen of een slechte beweging wordt uitgevoerd, blokkeert het apparaat zich. De prijs van dit revolutionair apparaat zal redelijk hoog liggen : rond de 10000 euro. Evenwel, ook hier kan men rekenen op subsidies.

 

Laat een antwoord achter