Zoals we al in het artikel over de geschiedenis van de traplift hebben besproken, waren de eerste gebruikers van de traplift patiënten met polio. De eerste moderne traplift is uitgevonden door de ingenieur C.C. Crispen.

Sedert de uitvinding is er een grote vooruitgang geboekt dankzij nieuwe technologieën. Ook de behoeften en de profielen van de gebruikers zijn veranderd.

We zijn vandaag geïnteresseerd in de verschillende moderne gebruiken van de traplift en we behandelen het volgende onderwerp: voor welke gebruikers klimt de traplift de trap op tegenwoordig? En wat zijn de voornaamste redenen voor de aanschaf?

De gebruikers van een traplift en hun behoeften:

Waarom kiezen voor de traplift?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de traplift niet beperkt is voor gebruik door een gehandicapte persoon. Er zijn verschillende toepassingen die van de ene situatie t.o.v. de andere verschillen. Over het algemeen kan men twee types classificeren:

Afhankelijke personen:

In de meeste gevallen hebben ze last van: letsel, ongeval, ziekte of een handicap.

Onafhankelijke personen:

Personen die het moeilijk vinden om de trappen te beklimmen vanwege:

– Vermoeidheid wanneer ze de trap vaak gebruiken.

– Moeite om de trap op te gaan vanwege de configuratie van de trap.

– De angst voor gevaar (val van de trap)

– de mogelijkheid om mensen te ontvangen die een traplift nodig hebben

fonction-fauteuil-monte-escalier

Gezondheidsprobleem

Dit is een belangrijke categorie die niet over het hoofd kan worden gezien, omdat veel mensen die aan een gezondheidsprobleem lijden, hun comfort hebben teruggevonden in het dagelijks leven thuis met behulp van een traplift.
Problemen met de benen, knieën, hartproblemen of ademhalingsproblemen zijn allemaal belangrijke factoren die het noodzakelijk maken om thuis een traplift te hebben.

Mensen met beperkte mobiliteit

Voor mensen met een handicap (of het nu een kind of een senior is), kan de trap opgaan een grote uitdaging zijn.

handicape-fauteuil-monte-escalier

Vanwege deze behoefte zijn verschillende trapstoelen beschikbaar in verschillende modellen om ten minste een deel van de onafhankelijkheid van het individu terug te vinden. Veel mensen hebben een aantal kamers in huis verwaarloosd of zijn verhuisd naar een ander huis vanwege het probleem met de trappen. Anderen zijn dan weer teleurgesteld omdat ze altijd op anderen moeten rekenen om hen de trap op te blijven helpen.

Voor mensen die een rolstoel hebben, is het zich verplaatsen van de rolstoel naar de traplift eenvoudig door de aanwezigheid van opvouwbare armleuningen van de lift.

Hogere leeftijd

Met het ouder worden neemt de mobiliteit van de persoon af en het op-en neergaan van de trap is niet zo eenvoudig als voorheen. Het is dus essentieel om een ​​oplossing te vinden. Dit kan de aankoop  zijn van een traplift of van een platformlift.

Vermoeidheid

Veel mensen vinden het moeilijk om de trap op en af ​​te gaan zonder te stoppen of te rusten, in dit geval is de traplift de ideale oplossing, ongeacht de oorzaak: een spierziekte of artritisprobleem of de gevolgen van een beroerte.

 

Risico op vallen vermijden: beperk het gebruik van trappen:

Voor deze categorie gebruikers is het doel van het gebruik van de traplift om comfortabeler te leven, de veiligheid te verhogen en de gevaren van trappen te minimaliseren. Omdat zoals blijkt uit de statistieken één van de hoofdoorzaken van valpartijen in huis  de trap is (gemiddeld 120 dodelijke valpartijen per jaar in België). Om nog te zwijgen van het feit dat de schade ernstig kan zijn (letsel-dood …), vooral voor ouderen.

Bezoekers (familielid) die problemen hebben met de trap

Als u dagelijks familieleden of vrienden ontvangt en zij hebben moeite met uw trap, is de traplift echt een betrouwbare aanvulling voor hun welzijn.

Huur van een traplift omwille van een medische operatie

Als u een medische operatie hebt ondergaan of u heeft een ziekte en u wilt een traplift gebruiken voor een beperkte periode, kan het huren van de traplift de beste oplossing zijn voor uw situatie.

Hoe weet ik of ik een trapstoel moet kopen?

Persoonlijke factoren: de gezondheidstoestand:

* Gebruikt u vaak trappen?

* Heeft u de mogelijkheid en de wens om uw huis te veranderen of uw bed bijvoorbeeld op de begane grond te verplaatsen?

* Heeft u de middelen om een ​​nieuwe of gebruikte traplift te kopen?

* Voelt u vaak wanneer u de trap opklimt een versnellende ademhaling, hartslag?

* Verliest u vaak het evenwicht (op de trap)?

* Voelt u pijn in uw enkel, knie of heupgewrichten?

* Wanneer u de trap op wilt, voelt u u zich minder op uw gemak omdat u bang bent om te vallen?

* Probeert u het gebruik van je trap te vermijden?

Factoren met betrekking tot de structuur van het huis:

Zoals vermeld in vorige artikels, hangt de keuze van de traplift af van verschillende criteria die moeten worden gerespecteerd, en de installatie vereist ook enkele voorwaarden met betrekking tot de structuur van het huis. Bijvoorbeeld de lengte van de trap, het aantal verdiepingen, het type trap: rechts – draai – spiraal …

Voordat we eindigen , geven we nog een aantal extra functies van de traplift die op het eerste zicht vreemd lijken.

Overige toepassingen van de trapstoel

Naast het normale menselijke gebruik dat al is vernoemd, kunnen trapliften ook worden gebruikt voor:

Vervoer boodschappen, bagage en andere zware voorwerpen op de trap. Dit is te vermijden omdat de lift knel kan komen te zitten wanneer er een deel van de lading op de trap valt. De traplift kan ook overbelast raken.

ezgif

Gehandicapte honden en honden met overgewicht:

utilite-fauteuil-monte-escalier

 

Tenslotte, als deze informatie u werkelijk heeft gediend of als u vindt dat er andere functies en toepassingen zijn van de stoellift, aarzel dan niet om ze ons te laten weten.

Laat een antwoord achter