45 Vragen en antwoorden over de traplift

Gepubliceerd op: 3 augustus 2020

45 Vragen en antwoorden over de traplift

In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over de traplift: keuze, installatie, financiering, werking.

Wilt u ons aanbod aan trapliften ontdekken? Bekijk onze Homepage dan.

Dit is een uitgebreide gids met antwoorden op allerhande vragen over de traplift, maar wees niet bang, want u kunt gemakkelijk navigeren met behulp van de inhoudsopgave.

De Inhoudstabel

Vrouw op traplift

A– Prijs en financiering van de traplift:

1) Hoeveel kost een nieuwe traplift?
De prijs van een traplift hangt af van verschillende factoren: wordt hij binnen of buiten geplaatst, is het een rechte trap of een trap met één of meerdere bochten en welke zijn de gewenste opties?

Bij een rechte traplift met een lengte van de rail tot 5 meter begint de prijs vanaf 2790€. Bij een gebogen trap kan de prijs een stuk hoger liggen afhankelijk van de complexiteit van de bocht(en). De prijs begint vanaf 5990€. 65 plussers kunnen tot 1250€ recuperen. In de provincie Vlaams brabant zelfs tot 4250€. Personen met een VAPH nummer 8400€.

2) Hoeveel kost een gebruikte traplift? U mag verwachten dat de prijs van een tweedehands traplift 30% lager ligt dan de prijs van een nieuwe. Een rechte traplift kost dan 1890€. Ook bij een gebruikte traplift kan u aanspraak maken op subsidie.

3) Wat is de huurprijs van de traplift?
De huur van de traplift wordt in twee schijven betaald:
– Een bedrag aan het begin, die de prijs van installatie en verwijdering omvat
Een maandelijks huurbedrag

4) Is de totale prijs inclusief de installatieprijs?
In de prijs is ook de installatie inbegrepen. Het demonteren van de traplift is niet in de prijs inbegrepen. Extra werken, zoals het plaatsen van bijkomende stopcontacten kunnen de prijs verhogen, maar dit staat vermeld op de offerte.

5) Kan ik een belastingvoordeel krijgen voor de aanschaf van de trapstoel?
Op de aanschaf van een traplift wordt slechts 6% (in plaats van 21%) BTW geheven.

6) Zijn er subsidies om mijn toekomstige traplift te financieren?
De aanvraag van subsidies voor trapliften worden ingediend bij de bevoegde provinciale dienst. Sommige gemeenten geven ook nog een steuntje in de rug

Ik adviseer u om deze gids te lezen om de voorwaarden te kennen voor het verkrijgen van deze financiële hulp.

B– Technische details van de traplift:

7) Hebben alle trapliften de mogelijkheid om te draaien bij het uitstappen?
De meeste trapliftmodellen hebben een handmatig of elektrisch draaibaar zitsysteem, behalve dan de oudere modellen.

Al de modellen die wij te koop aanbieden hebben standaard een manuele draaifunctie en optioneel een automatische draaiing.

draaifunctie

8) Wat is het verschil tussen een dubbele rail en een monorail?
Een monorail of eenvoudige rail is het meest gebruikte type rail, hij bestaat uit een enkele buis. Een rechte traplift gebruikt steeds een monorail en deze deze is steeds in aluminium. De trapliften voor gebogen trappen met een monorail zijn de Thyssen Krupp Flow, de Acorn 180, de Handicare Van Gogh en de Otolift One. Bij de Flow is de kleur van de rail te kiezen (bruin, wit, grijs…).

Een dubbele rail bestaat uit twee buizen die boven elkaar staan, dit is bijvoorbeeld het geval bij de Lehner Alpha. De aandrijving van deze lift maakt immers gebruik van twee geleidingen.

monorail-double-rail

9) Hoe kunnen we de traplift gebruiken met meerdere bewoners?

Elke traplift heeft een bediening op de armleuning. Steeds zijn er ook twee afstandsbedieningen voorzien. Deze worden op de muur vastgemaakt in de onmiddellijke nabijheid van de traplift. Indien de traplift boven staat en u wilt ook zelf naar boven, dan haalt u de traplift naar beneden met de afstandsbediening en kan u wanneer u in de stoel zit naar boven gaan met behulp van de bediening op de leuning.

C– De keuze:

10) Kan ik mijn traplift aanpassen aan het interieur van mijn huis?
Ja, u kunt het model van de stoel, de kleur van de bekleding en het type bekleding (stof, vinyl of echt leder) kiezen en voor onze Flow X traplift ook de kleur van de rail. Daarnaast hebt u de keuze uit verschillende technische opties. Hier komen we later nog op terug.

11) Is het mogelijk om een traplift op elke trap te installeren?
De meeste trappen bieden plaats voor een traplift. Echter indien het een zeer smalle trap is (<70 cm), indien de treden niet identiek zijn of indien de toegangsdeur juist voor de trap staat zal de installatie veel moeilijker zijn en daarom zullen een aantal opties noodzakelijk zijn. Slechts in zeldzame gevallen zal de installatie niet mogelijk zijn.

12) Ik heb een knieprobleem en ik wil een traplift hebben, is dit mogelijk?
Ja, er is een soort traplift die speciaal voor dit soort gebruiker is ontworpen: de traplift met stafunctie. 

siège-monte-escalier-debout

13) Is er een maximaal gewicht voor de traplift?
Ja, elk model van de traplift heeft een draaggewicht dat niet mag worden overschreden. Dit staat duidelijk vermeld op het toestel. Een traplift kan standaard maximaal 120-130 kg dragen. Enkele modellen kunnen tot 180 kg dragen. Contacteer ons indien u specifieke behoeften heb.

D– De bediening van de traplift:

14) Wat als ik de traplift wil gebruiken en beneden ben terwijl het apparaat boven is?
De traplift is uitgerust met afstandsbedieningen om u te helpen uw machine te laten bewegen als u niet op hetzelfde verdiep bent: of u staat boven en het apparaat staat beneden of andersom. Met behulp van de afstandbedieningen kunnen verschillende gebruikers in huis de traplift gebruiken.

Met de afstandsbediening kan u het toestel naar een andere parkeerplaats sturen en het apparaat laten terugkomen.

controle-fauteuil-monte-escalier

15) Hoe klimt de stoel op de trap?
De traplift is een apparaat met een stoel die aan de motor is bevestigd en op een rail loopt die aan de trap is bevestigd.

16) Hoe lang duurt het om de trap op te gaan?
Dit is afhankelijk van de de lengte van de rail, het al dan niet hebben van bochten (omdat de traplift om veiligheidsredenen vertraagt tijdens bochten ). De maximale snelheid is 0,15 meter per seconde. Dit is een aangename en veilige snelheid. Op een standaard rechte trap van om en bij de 4 meter duurt het ongeveer 45 seconden om naar boven of beneden te gaan. 

17) Hoe bedient u de traplift?
U bestuurt uw apparaat dankzij de verschillende bedieningselementen: de afstandsbedieningen, en de bedieningsknoppen op de twee armleuningen van de stoel. Door eenvoudigweg naar boven of onder of naar links of rechts te duwen komt uw traplift in beweging.

Direct na de installatie helpt het team van technici u te wennen aan het gedrag van de traplift. Profiteer dus van hun aanwezigheid en stel uw vragen. Ook zullen zij u een handleiding aanbieden met details over elke stap die betrekking heeft op het gebruik, schoonmaak en onderhoud van uw traplift.

18) Wat te zeggen over het elektrische verbruik van de traplift?
Het stroomverbruik is afhankelijk van het model van de traplift. De moderne modellen zijn zeer zuinig. Ze verbruiken niet meer dan 50 watt en ze werken op een standaard stopcontact.

19) Is de traplift lawaaierig?
U kunt uw stoellift dag en nacht gebruiken. Hij wordt immers aangedreven door gelijkstroom van de batterijen waardoor hij zeer stil is en levert dus geen ongemak op voor de buren of andere bewoners van het huis.

20) Wat gebeurt er bij de traplift als er een stroomstoring is?
Zelfs als de stroom wordt onderbroken, blijft de traplift dankzij de batterijen perfect werken. Dit voor ongeveer nog 15 keer.

21) Hoe kan ik mijn traplift stoppen?
Zodra u het einde van de trap heeft bereikt, stopt de traplift automatisch en weerklinkt er een signaal dat de aankomst op de parkeerplaats aangeeft.

Als de traplift vóór het einde van de rit wordt gestopt, bijvoorbeeld door een obstakel op de treden kan het apparaat niet verder bewegen en begint de obstakeldetector te biepen.

22) Is het mogelijk voor andere bewoners om de trappen van het huis te blijven gebruiken na de installatie van de traplift?
Ja, het is heel normaal om de trap te blijven gebruiken, omdat de traplift kan opgevouwd worden om meer ruimte vrij te maken voor uw dierbaren.

23) Moet ik de batterij van de traplift altijd opladen?
Nee, er zijn oplaadpunten (meestal bovenaan en onderaan de trap) die speciaal zijn ontworpen om de batterijen op te laden, u hoeft alleen maar uw apparaat op deze plaatsen te parkeren en de stekkers steeds in het stopcontact te laten.

Bij sommige merken wordt de batterij op elke punt van de rail opgeladen.

24) Heb ik de hulp van een andere persoon nodig om mijn traplift te gebruiken?
De traplift is een apparaat dat mensen met beperkte mobiliteit helpt om hun onafhankelijkheid te herwinnen door de trappen op en af te gaan, zodat je de hulp van een andere persoon niet nodig hebt, behalve als uw situatie het u niet toestaat om van uw rolstoel naar de traplift te gaan of als u niet in staat bent om het apparaat te besturen met de bedieningselementen van de armsteun.

E– De veiligheid van de traplift:

25) Wat zijn de veiligheidsvoorzieningen van de traplift?
Alle trapliften hebben veiligheidsvoorzieningen die voldoen aan de wereldwijde normen voor trapliftveiligheid, evenals optionele veiligheidsaccessoires.

Hier is de lijst met de verschillende onderdelen en kenmerken die de gebruiker beschermen tijdens de werking van de traplift:

– De vorm van de rail die voorkomt dat een kledingstuk verstrikt raakt

– De voetsteun om contact van de voeten met de grond te voorkomen

– De veiligheidsgordel (diagonaal of ventraal): om te voorkomen dat u naar voren valt

– Een systeem dat het vertrek van het apparaat blokkeert als de gebruiker zijn riem niet heeft vastgemaakt (optioneel)

– Een sleutelvergrendeling (sleutelvergrendeling of vergrendeling): voorkomen dat iemand anders dan de gebruiker het apparaat start. Vooral handig als er kinderen op bezoek komen

– Het draaien van de stoel, waardoor de gebruiker makkelijk en veilig de stoel kan verlaten

– Langzame snelheid tijdens het nemen van de bochten

– Hindernisdetectoren die de traplift blokkeren totdat het obstakel wordt verwijderd.

– Batterijen waarmee de gebruiker zijn apparaat meerdere keren kan blijven gebruiken, zelfs bij stroomuitval

– Een digitaal display (digitaal diagnosescherm) met informatie over de status van het apparaat, de problemen die het toestel kan hebben. of de veiligheidsfunctie die is geactiveerd.

affichage-numerique-monte-escalier

F– Installatie van de traplift:

26) Kan ik zelf een traplift installeren en hoe moet ik de afmetingen nemen?
Een rechte trap is eventueel zelf op te meten. Een handleiding hiervoor vindt u terug op onze site. De installatie van de lift door de gebruiker is enigszins af te raden. Het toestel is immers zwaar en bevat een aantal veiligheidsfuncties die het demonteren en monteren moeilijk maken zonder kennis van zake en met risico op beschadiging van het toestel. Ook dienen alle veiligheidsfuncties na installatie correct te werken om ongevallen te voorkomen. Bij een gebogen trap is de traplift ontworpen aan de hand van de configuratie van uw trap. In dit geval is het onmogelijk om de keuze van het apparaat te maken zonder een studie van uw project te doen en de exacte afmetingen op te nemen.

27) Kan ik een traplift in een gebogen of smal trappenhuis plaatsen?
De recente modellen van de traplift hebben functies, zoals draaien tijdens het bewegen, waardoor het gebruik van het apparaat in moeilijke configuraties zoals het geval kan zijn bij een wenteltrap of een smalle trap mogelijk is vanaf 62 cm breed.

28) Vereist de installatie van de traplift belangrijk werk op de trap?
Nee, de installatie van de traplift vereist geen veranderingen of sloopwerkzaamheden bij u thuis, maar het is slechts een bevestiging van de rail aan de traptreden en eventueel op de vloer beneden of boven.

Slechts in zeldzame situaties zijn enkele aanpassingen nodig om de veiligheid van de gebruiker te verhogen, zoals het verwijderen van de leuning aan de wand van de trap of het verwijderen van het vasttapijt van de trap.

29) Is het mogelijk om een traplift buiten het huis te installeren?
Ja, er is een traplift die speciaal is ontworpen voor gebruik op trappen die zich buiten het huis bevinden. Hij is bestand tegen de weerelementen (wind, regen, sneeuw, zonnestralen). …).

30) Is het beter om de muren te schilderen voor of na het installeren van de traplift?
Als u de muren wilt herschilderen, raden we u aan om dit van tevoren te doen, dit is de meest efficiënte manier omdat u meer ruimte hebt om te werken.

31) Is het mogelijk om de vloerbekleding te vervangen na het installeren van de traplift?
Het is het beste om dit voor de installatie van uw apparaat te doen. De traplift wordt hier immers op gemonteerd. Na de plaatsing wordt u tijdens het vervangen van de bekleding gehinderd door de traplift.

32) Is het verwijderen van de traplift een eenvoudige taak?
Ja, deze taak wordt uitgevoerd in een periode van 1 uur.

33) Kan ik mijn apparaat zelf installeren of een specialist gebruiken?
De installatie van de traplift vereist technische vaardigheden en fysieke inspanning van de persoon die de traplift wenst te installeren. Het is om deze reden raadzaam om een beroep te doen op een team ervaren techniekers om te slagen in deze taak en te zorgen voor de veiligheid en de goede werking van het apparaat.

34) Hoe neem ik de afmetingen op om te weten of zo’n traplift op mijn trap past?
U hoeft de metingen niet zelf uit te voeren, omdat u dit aan de installateur kan vragen. Voor rechte trappen kan u hier klikken.

35) Hoelang duurt het voor de lift kan geïnstalleerd worden?
De tijd die nodig is voor de levering van uw traplift is afhankelijk van het type product, de extra opties die u hebt aangevraagd en het bedrijf dat het apparaat produceert.

Een rechte traplift heeft minder tijd nodig dan de gebogen traplift omdat deze laatste op maat gemaakt wordt en daarom meer werk vereist.

Over het algemeen varieert de productieperiode tussen 3 en 21 dagen maximaal.

36) Hoe weet ik wanneer de traplift klaar is voor installatie
U wordt telefonisch gecontacteerd of ontvangt een mail met de data van installatie en levering van materialen die nodig zijn voor de taak.

37) Hoe lang duurt de installatie van de traplift?
De installatie van een rechte traplift  duurt 4 tot 5 uur. De installatie van een gebogen traplift duurt een volledige dag. Soms kunnen de werken langer duren indien er speciale aanpassingen dienen te gebeuren. 

38) Aan welke kant van de trap wordt de rail bevestigd?
De installatie van de rail gebeurt bij voorkeur aan de zijde van de muur. Dit om het gevoel van veiligheid te verhogen. De rail wordt op de trap bevestigd. In sommige gevallen kan de rail op de muur worden bevestigd. De muur dient dan stevig genoeg te zijn (draagmuur).

G- Onderhoud van trapliften:

39) Wat gebeurt er tijdens onderhoud van trapliften?
Onderhoud van de traplift is een soort controlebezoek waarbij technici naar uw huis komen om de werking en de veiligheid van het apparaat te controleren. Het verzekert de werkzaamheden van de verschillende onderdelen van de traplift. De revisie bevat ook reiniging en smering van de rail en het stoeldraaimechanisme en de controle van de batterij.

40) Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van mijn elektrische traplift?
Tijdens het aankoopproces biedt het bedrijf waarvan u het apparaat gaat kopen een garantiecontract, in dit contract wordt vermeld of het verantwoordelijk zal zijn voor het onderhoud of dat u zelf op zoek moet gaan naar een extern bedrijf voor het onderhoud van uw apparaat.

41) Wat is de levensduur van een traplift?
Over het algemeen, en mits correct gebruik, kan een traplift tot 25 jaar blijven werken.

Als het apparaat is “misbruikt” (meerdere gebruikers tegelijkertijd, het transport van zware voorwerpen …) en er een gebrek aan onderhoud en schoonmaak is, kan het zijn dat de levensduur daalt tot minder dan 15 jaar. Uiteraard zal regelmatig onderhoud de levensduur van uw toestel verlengen.

42) Wat is de levensduur van de batterijen?
In het algemeen en mits een correct gebruik van het apparaat, gaat de batterij 5 jaar mee. Het opladen gebeurt automatisch wanneer de traplift op de laadpunten van de rail geparkeerd staat. Wanneer de lift foutief geparkeerd staat, zal er een alarm weerklinken om de gebruiker te waarschuwen. De totale ontlading van de batterij moet vermeden worden. Laat de lader dus steeds in het stopcontact steken en laat de lift ingeschakeld.

batterie-fauteuil-monte-escalier

 

H- De garantie van de traplift:

43) Is er een garantie voor de aanschaf van een traplift?
Alle merken en bedrijven van trapliften bieden een garantie op hun producten. In het algemeen bedraagt de garantie 2 jaar en kan u gebruik maken van onze dienst-na-verkoop om uw toestel te laten herstellen.

44) Wat moet ik doen als ik het einde van het garantiecontract heb bereikt?
Na deze 2 jaar, als u tevreden bent met de dienst wij u hebben aangeboden, kunt u vragen om de garantie te verlengen tot 3,5, 10 jaar of levenslang.

45) Naar wie moet ik gaan in geval van problemen met mijn traplift?
Ons bedrijf heeft een after-sales service met telefonische ondersteuning om te luisteren naar uw verzoeken. Als dit een serieus probleem is, zal een team van technici u zo snel mogelijk bezoeken.

Nog zin om meer te weten over trapliften? Lees dan zeker ook Vragen van klanten over de traplift

Technische assistentie nodig?

Wij helpen u gratis

Of stel uw vraag per mail

Contactformulier

Delen:

Soortgelijk:

Leuk vinden Bezig met laden...
Alle informatie gevonden?

Ontvangt u graag de brochure of een vrijblijvende offerte?

Vul uw gegevens in en wij helpen u verder

%d- bloggers vinden dit leuk: