Vragen / antwoorden van de pro

Dragen van de veiligheidsgordel bij het gebruik van een traplift

Ik ben van plan om een traplift te installeren in het huis van mijn vader van 88 jaar. Het probleem is dat zijn mobiliteit van de bovenste ledematen ook is afgenomen.In twee gevallen heeft hij problemen: met een gordel die zich automatisch oprolt slaagt hij er niet in om de gordel vast te klikken. Bij een losse gordel slaagt hij er niet in om beide uiteinden van de gordel vast te nemen. Hebt u een oplossing voor mij? Is er een aanpassing van de gordel mogelijk?

 Vraag van Mr. Gijbels

ΔΔ Antwoord van Mobilift

Wij raden aan een traplift te nemen waarvan de armleuningen naar binnen buigen zodat uw vader stevig in de stoel gekneld zit. Dit model van traplift : de Thyssen-Krupp Levant Comfort beschikt ook over een automatische draaifunctie zodat uw vader makkelijk kan uitstappen.

 

Rechtstaan op een traplift

Bestaan er trapliften waarop de gebruiker kan blijven rechtstaan ?

Vraag van Brepoels

ΔΔ Antwoord

Er bestaan inderdaad trapliften waar de gebruikers op kunnen rechtstaan indien ze problemen ervaren met de knieën. Het meest gekende apparaat is de Acorn 130 in de « perch » versie.

Acorn perch stairlift-to-fit-narrow-stairs

 

Traplift naargelang lichaamsbouw

Moet men bij de keuze van de traplift rekening houden met de lichaamsbouw van de persoon die de lift gebruikt? In ons geval 1m95 en 104kg. Is er een maximumgewicht ?

Vraag van Michiels Mark

Bij de keuze van de traplift moet men rekening houden met het maximale draaggewicht. Bij de meeste trapliften is dit ongeveer 130 kg. Vele modellen bestaan ook in een uitvoering tot 160 kg of hoger. Bij smalle trappen kan het zijn dat de knieën van de gebruiker zeer dicht of zelfs tegen de leuning komt. Dit wordt nagekeken door onze adviseurs. De plafondhoogte speelt meestal geen rol, vermits de trap rechtop belopen wordt. Bij sommige modellen is de zithoogte regelbaar. De hoogte van de stoel t.o.v. de voetenplank kan dus aangepast worden aan de lichaamslengte.

 

Afsluiting bovenaan de trap

Is het mogelijk om bovenaan de trap een afsluiting te plaatsen zodat de gebruiker van de traplift bij het uitstappen niet naar beneden valt? (duizeligheid, evenwichtsproblemen, enz)

Vraag van Dekeyzer

ΔΔ Antwoord van Mobilift

Normaal is hier geen nood aan. De traplift stopt met de voetenplank op gelijke hoogte van de vloer bovenaan. Hierna kan de zetel 90° gedraaid worden om uit te stappen.

Bovendien neemt de zetel meestal de gehele breedte van de trap in wanneer hij niet opgevouwen is. De gebruiker kan uitstappen door zich af te duwen op de leuningen, die een groot gewicht kunnen verdragen. In dat geval zal de gebruiker in geval van duizeligheid terugvallen op de zetel. Als de trap zeer breed is kan men er wel aan denken een gedeelte van de trapopening af te sluiten.

 

Betrouwbaarheid van een traplift

Hoe is het gesteld met de betrouwbaarheid van de verschillende merken en met de betrouwbaarheid t.o.v. de kostprijs ?

Vraag van Vandegehuchte

ΔΔ Antwoord

Er zijn wereldwijd slechts enkele fabrikanten van trapliften. Deze zijn Duits, Nederlands, Engels, Canadees, Amerikaans en Italiaans. Thyssen-Krupp, Acorn, Otolift, Meditek, Stannah, Handicare, Savaria, Bruno en Vimec.

Alle producten voldoen aan de Europese normen, anders mogen ze niet worden verkocht.

Alle apparaten die op de markt zijn, zijn betrouwbaar. Het grote verschil zit in de esthetiek. Wij selecteren bij Mobilift de beste modellen met een ruime keuze aan opties en waar men gemakkelijk wisselstukken voor vindt. Ook kan u genieten van een uitstekende dienst-na-verkoop indien er zich in uitzonderlijke gevallen een probleem voordoet. Voor een zorgeloos gebruik van de lift kan u hem best jaarlijks laten onderhouden en de batterijen om de twee jaar vervangen.

2 Reacties

    1. Uw traplift heeft een aan-uit schakelaar. Waar die zich bevindt hangt af van het type traplift. Schakel de traplift uit en het alarmsignaal verdwijnt. Opgelet, wanneer de traplift is uitgeschakeld laden de batterijen niet op.

Laat een antwoord achter