Traplift Onderhoud

Gepubliceerd op: 3 augustus 2020

Onderhoud van uw traplift

Als u een traplift hebt of wilt kopen en u zoekt informatie over het onderhoud van uw (toekomstige) stoel, dan bent u nu op de juiste plaats.

In dit artikel zullen we het hebben over alles wat met het onderhoud van trapliften te maken heeft: waarom, hoe, hoe vaak en de relatie tussen garantie en onderhoud.

Waarom uw traplift onderhouden?

Het onderhoud van de traplift maakt het mogelijk om de juiste werking van het apparaat te garanderen en daarmee de veiligheid te optimaliseren. Daardoor zal u langer van uw traplift kunnen genieten door de levensduur van het product te verlengen.

De prijs van onderhoud?

De prijs van een standaard onderhoud bedraagt 159 euro. Een supplement is mogelijk indien er verre verplaatsingen dienen te worden gemaakt.

Wanneer u een traplift van goede kwaliteit koopt, heeft het product minder onderhoud nodig en bespaart u dus een aanzienlijke hoeveelheid geld, het apparaat zal vele jaren meegaan. De nieuwe modellen van de grote merken zijn absoluut solide.

Onderhoud versus reparatie versus garantie?

Ten eerste omvat onze after-sales service een garantie (meestal 2 jaar), die dringende reparatie van het toestel omvat. Het onderhoud van de lift is mogelijk op aanvraag of met een contract.

En wat is het verschil tussen onderhoud en reparatie?

Het onderhoud is een revisie of controle uitgevoerd door de technici van ons bedrijf om de staat van de werking van de traplift en de batterijen te controleren, en om de rail en andere bewegende delen in de aandrijving te smeren als het nodig is.

Tijdens een reparatie kan het zijn dat er onderdelen in geval van storing van het apparaat vervangen moeten worden.

Na de garantieperiode is het mogelijk om u in te dekken tegen eventuele schade met een reparatiecontract.

 
En wat te doen?

De volgende lijst schetst de punten die u in overweging moet nemen bij het evalueren van de kwaliteit van de garantie en het reparatiecontract:

Wat is de duur van de garantie?

Heeft het reparatiecontract alleen betrekking op defecte onderdelen wanneer het apparaat correct wordt gebruikt of zal de technicus ook langskomen wanneer het apparaat toch foutief werd gebruikt, of beide? Zijn alle onderdelen in het contract inbegrepen of slechts enkele?

  • Is de duur van de garantie uitbreidbaar en aan welke prijs?
  • Is de onderhoudsprijs inclusief het vervoer van de technicus?
  • Wat is de duur van de interventie?
Waarschuwing:

U krijgt geen garantie als u uw eigen traplift installeert.

 

Indien u het onderhoud toch zelf wenst uit te voeren?

De stappen van een onderhoud:

Wat eerst te doen?

Voordat u met de onderhoudstaak begint, moet u weten dat dit artikel informatie bevat over het onderhoud van een traplift van welke model dan ook en niet van een specifiek type. Daarom is het noodzakelijk ook  eerst uw handleiding te raadplegen en te controleren of er specifiek advies over onderhoud in staat. Als dit niet het geval is, kan u contact opnemen met ons.  U kan meestal de stappen volgen die hieronder zijn vermeld:

Onderdelen noodzakelijk tijdens het onderhoud?

De accessoires die het meest vervangen worden tijdens het onderhoud zijn de bewegende delen en de batterijen. Dit omdat, zoals u weet, de bewegende delen op elk apparaat de meeste slijtageproblemen krijgen. Dit kunnen de rollen of wielen zijn waarover de lift beweegt, de tandwielen, etc. Ook de batterijen van de afstandsbediening moeten liefst jaarlijks worden vervangen.

Vooraleer te starten met het onderhoud de schakelaar van de traplift afzetten en de lader uittrekken.

 

Onderhoud traplift

Het onderhoud van de zetel:

U moet de stoel inspecteren en vooral de staat van de beweegbare onderdelen controleren. Daarnaast moet het zwenksysteem om de 12 maanden worden gesmeerd (ingevet).

Onderhoud van de rail:

Het onderhoud van de rails gebeurt als volgt:

-Zorg ervoor dat de traplift zich in de stopmodus bevindt voordat u met het onderhoud begint en dat de traplift is uitgeschakeld.

-Veeg voorzichtig de rail schoon met een vochtige doek of stofzuiger om het opgehoopte stof en (dieren)haar te verwijderen

– Smeer de rail met een speciaal smeermiddel, om het geluid van piepende onderdelen te voorkomen.

Omdat de onderhoudstaak van het spoor belangrijk is, is het ten slotte raadzaam om deze jaarlijks toe te passen om de veiligheid te verhogen bij het gebruik van de liftstoel.

Batterijonderhoud:

Ten eerste zijn de recente modellen van de traplift uitgerust met een elektromotor die niet veel onderhoud vereist. Het is essentieel om de levensduur van de batterijen die door de fabrikant zijn aangebracht te respecteren. Stel daarom een datum in om ze uit te wisselen (een keer om de 4 jaar bijvoorbeeld). U kan terecht bij Mobilift om deze batterijen te bestellen.

batterie-fauteuil-monte-escalier

Wat te zeggen over andere onderdelen?

De wielen:

De wielen moeten worden vervangen als ze moeilijk over de rail draaien

De schroeven:

Zorg ervoor dat de bouten en bevestigingsschroeven die het zitje met de rail en de rail met de trap verbinden, goed zijn aangedraaid.

Vergeet ook niet om de obstakeldetector en de veiligheidsrem te controleren. Dit gebeurt echter best door een gekwalificeerd technieker.

arret-urgence

Conclusie

Zoals u hebt kunnen lezen, is het noodzakelijk jaarlijks onderhoud uit te voeren om uw stoel op een trap te houden en om zo lang mogelijk veilig van uw apparaat te genieten.

Neem voordat u begint of als je vragen of andere suggesties hebt, contact met ons op door een reactie via ons formulier of per telefoon.

Technische assistentie nodig?

Wij helpen u gratis

Of stel uw vraag per mail

Waarom een traplift

Contactformulier

Delen:

Soortgelijk:

Leuk vinden Bezig met laden...
Alle informatie gevonden?

Ontvangt u graag de brochure of een vrijblijvende offerte?

Vul uw gegevens in en wij helpen u verder

%d