Wat te doen bij een panne van uw traplift?

Welke inspanningen u ook levert om de best mogelijke gebruiksomstandigheden voor uw apparaat te garanderen: reiniging, onderhoud; het is in zeldzame gevallen mogelijk dat uw traplift zonder voorafgaande waarschuwing defect raakt.

Voor professionele hulp: contacteer ons via het contactformulier en aarzel niet ons op te bellen.

 

Wilt u zelf de fout opsporen? In dit artikel geven we tips hoe u uw traplift kan herstellen: van de identificatie van het probleem tot de vermoedelijke oplossing. Indien u dit wenst kunnen wij u eveneens de technische installatiehandleiding van uw traplift bezorgen. Hiervoor dient u het merk en type van uw traplift te vermelden. Bekijk zeker onze homepage indien uw traplift aan vervanging toe is of vraag een onderhoud aan.

Hoe de oorzaak van het probleem ontdekken en hoe op te lossen?

Wanneer uw traplift defect is en u hem wilt repareren, dient u eerst het probleem te lokaliseren. Nadien is de reparatie meestal eenvoudig uit te voeren.

Hier zijn de stappen die gevolgd kunnen worden om de oorzaak van de storing te achterhalen:

De traplift wil niet starten:

Controleer of de traplift zich in de juiste startpositie bevindt

De meeste modellen hebben een veiligheidssysteem dat het onmogelijk maakt om het apparaat te bedienen, tenzij het in de juiste positie staat. Dit wil zeggen: de stoel mag niet gedraaid zijn, de armleuningen moeten (bij sommige modellen) naar beneden geplooid zijn en de veiligheidsgordel dient eventueel verplicht gedragen te worden.

herstelling traplift
Gedraaide positie traplift

Vervolgens:

Controleer of er een probleem is met de stroomtoevoer:

Allereerst moet u weten dat trapliften werken op batterijen met gelijkstroom (die opgeladen worden wanneer de lift onderaan of bovenaan de trap staat.). Meestal zijn dit 2 (loodzuur)accu’s van 12V 7AH. Grofweg geldt dit voor apparaten die gefabriceerd werden na het jaar 2000. Vraag bij ons de vervanging van uw batterijen aan of bestel ze via onze webshop.

Schakel het toestel om te beginnen zeker eens uit en zet het weer aan. Soms gaat het toestel over in waaktoestand. Door de aan-uit knop te activeren zal het toestel uit deze waaktoestand worden gehaald.

Controle van de batterijen:

Eerst dient u ervoor te zorgen dat de batterijen worden opgeladen. Als de oplaadpunten niet werken, zal na enige tijd de trapliftbatterij volledig ontladen zijn. Dit kan de oorzaak van de storing zijn. Misschien is de batterijlader uit het stopcontact gehaald of geeft dit een slecht contact.

Er kan ook een probleem zijn met de batterijen en niet met de oplaadpunten. Zijn de batterijen al ouder dan 5 jaar? In dat geval is het noodzakelijk de batterijen te vervangen. 

Meestal geeft de traplift aan dat er een probleem is in het laadcircuit van de batterijen. Er zal dan een alarmsignaal weerklinken. Of er is een LED op het toestel die aangeeft wat de laadtoestand van de traplift is:

Bijvoorbeeld:

– Groen of code 1: volledig opgeladen.
– Oranje of code 2: opladen.
– Als de LED niet oplicht, of het toestel biept laadt het apparaat niet op.

Sommige trapliften beschikken over een drukknop voor noodstop. Dit is een rode ronde knop. Bevindt deze zich in de juiste positie?

 U kan ook het circuit van uw stopcontact controleren:

– Als een zekering is gesprongen, moet deze worden vervangen. U moet ervoor zorgen dat de nieuwe hetzelfde model (amperage) en dezelfde grootte heeft als degene die u wilt vervangen.

– Als de stroomonderbreker niet kan worden gereset, is er waarschijnlijk een elektrisch probleem en dan is het noodzakelijk om een deskundige elektricien te bellen om de storing op te lossen.

Eventueel kan er na een stroompanne een glaszekering gesprongen zijn op de elektronische printplaat van de traplift. S

Controleer de werking van de sleutelschakelaar op de traplift:

Bekijk de goede werking van de beveiligingssleutel. Dit is een optie waarover veel trapliften beschikken. Met deze sleutel wordt het gebruik van het apparaat door iemand anders dan de gebruiker voorkomen. Probeer de sleutel minstens 2 keer in het contact te draaien en los te maken. 

Als het apparaat de sleutel niet detecteert nadat u het contact hebt bediend of indien de sleutel is afgebroken, dan het is onmogelijk voor de traplift om zijn beweging te starten.

arret-monte-escalier
Sleutelschakelaar

De bedieningen (afstandsbediening, knop) van de traplift controleren:

Controleer de werking van de bedieningselementen van de traplift:
Het is mogelijk dat de storing veroorzaakt wordt door een probleem met de bediening. Indien u meerdere bedieningselementen hebt (bijv afstandsbediening en knoppen op de leuning van het apparaat): probeer de lift dan met de verschillende bedieningen uit. Indien er één werkt en de andere niet, weet u dat het probleem zich in één van de bedieningen bevindt.

Als u een fout in de afstandsbediening hebt gevonden, moet u de batterijen vervangen. Test het de bediening dan opnieuw uit. Als het probleem blijft of je ontdekt dat er een probleem is met de bediening op de leuning is het beter om contact met ons op te nemen.

controle-fauteuil-monte-escalier
Afstandsbediening traplift

Indien de traplift in het midden van de trap stuk is gegaan:

Controleer of er een obstakel op de trap ligt dat de werking van de traplift belemmert:

Fabrikanten hebben obstakeldetectoren in hun machines geïntegreerd die een signaal laten horen of leds laten knipperen wanneer de traplift een voorwerp op zijn pad kruist. Het is een zeer goed hulpmiddel om schade aan het apparaat te voorkomen en ook om te verhinderen dat de gebruiker gekwetst raakt. In dat geval stopt de traplift omdat de traplift een object op zijn weg tegenkomt.

Helaas kan het zijn dat de gebruiker niet op de hoogte is van het obstakel en denkt hij/zij dat er zich een technische storing voordoet. 

Het is dus belangrijk om te controleren of de obstakeldetectoren normaal werken en te kijken of er geen obstakels op de trap liggen.

Als je een obstakel hebt gevonden en je bevindt je in het midden van de trap, verplaats je het apparaat gewoon in de tegenovergestelde richting om het obstakel te kunnen verwijderen en je weg hierna voort te zetten.

arret-urgence
Obstakelsensor traplift

 

Andere mogelijke problemen met de traplift:

Meestal beschikt de traplift over een display waarop een foutcode wordt aangegeven. In de handleiding van het toestel kan u terugvinden wat de desbetreffende foutcode betekent. Is er geen display zichtbaar? Het kan zijn dat het display zich onder de afdekplaten van de motorisatie bevindt of het is mogelijk dat het toestel werkt met alarmsignalen die de fout aangeven.

De foutcodes of biepsignalen die de traplift uitstuurt kunnen wijzen op:

– de ontlading van de batterijen. De batterijen hebben onvoldoende vermogen om de lift te laten bewegen

– de traplift staat niet op de juiste positie op de trap geparkeerd

– activatie van een veiligheidssensor bij het boven of naar beneden gaan

– activatie van de oversnelheidsbeveiliging (OSG)

– activatie van een ander veiligheidsmechanisme (encoder). Bijvoorbeeld van de sensor die de horizontale positie van de lift bewaakt

– verlies van programmatiecode

De traplift gaat traag 

Over het algemeen begint het apparaat langzamer en lawaaierig te werken door veroudering van de motor of door de schade in zijn componenten. In dat geval dient u de ouderdom van de traplift te controleren. Na 15 jaar dient u aan de vervanging van uw toestel beginnen te denken.

Ook wanneer het gewicht van de gebruiker het maximale gewicht van het apparaat overschrijdt, neemt de snelheid van de traplift af.

Trillingsprobleem van het apparaat:

De traplift kan gaan trillen door verschillende oorzaken:

– de rollen (wieltjes) en rollagers waarmee de traplift over de rail voortbeweegt kunnen versleten zijn

– Als de oorzaak bij de rail ligt, is het raadzaam om deze schoon te maken en te onderhouden (invetten van tanden). Indien de vibratie niet vermindert kan hij eventueel vervangen worden.

Soms heeft de traplift problemen met de printplaat waardoor er trillingen worden gegenereerd.

Oorzaak niet gevonden?

Heb je al deze punten gecontroleerd, maar tevergeefs. Wat dan?

Als u het probleem helaas niet hebt kunnen achterhalen kan u contact met ons op nemen via telefoon of mail. Wij kunnen telefonisch helpen zoeken naar het probleem of een ervaren technicus kan ter plaatse komen om de reparatie van de traplift uit te voeren.

Vergeet hem niet op de hoogte te stellen van alle mogelijke details over wat u deed vóór en na het defect van het apparaat.

Bel ons ook wanneer wij uw traplift niet hebben geïnstalleerd:
Als u niet beschikt over een herstelcontract voor trapliften van de fabrikant of als de duur van dit contract is verstreken, kan u ook een beroep doen op ons. Wij kunnen u ook een servicecontract aanbieden zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken.

Mag ik de traplift zelf repareren?

U kan ons steeds contacteren voor de aankoop van reserveonderdelen. Indien u voldoende technische kennis en ervaring hebt, kan u proberen de traplift te herstellen.

Echter, als u tijdens de reparatie een fout maakt, vervalt de fabrieksgarantie.

Dus, als u ziet dat u de mogelijkheid heeft om problemen op te lossen aan de traplift, raden wij u aan om eerst de instructies in de handleiding van uw apparaat en de gebruiksvoorwaarden van uw contract te lezen en ons eventueel even te bellen voor extra uitleg. Let vooral op om de schade niet te vergroten in plaats van het probleem op te lossen.

Enkele tips om pannes voor uw traplift te voorkomen:
Ten slotte moet u weten dat de traplift net als elk ander elektrisch apparaat regelmatig onderhoud en een minimale reiniging vereist, zodat deze altijd in goede staat verkeert en gebreken bijna uitgesloten kunnen worden. 

Neem ook de gewoonte aan dat als u alleen woont of uzelf in een situatie bevindt waarin het gezin niet thuis is, u altijd uw mobiele telefoon bij u draagt: op die manier kunt u uw familie of onze depannagedienst waarschuwen als uw traplift in panne staat en zo minimaliseert u de gevolgen van een dergelijk probleem. 

Eventueel komt u in aanmerking voor een terugbetaling van de herstelling van uw traplift?

Voorts:
Indien u reeds een offerte heeft voor de herstelling of voor het onderhoud kan u deze aanbieding vergelijken met de onze op volgende punten:

– De prijs (omvat deze de prijs van wisselstukken of niet?)

– De garantieperiode.

– De betrouwbaarheid van de dienst-naverkoop.

Bekijk zeker onze andere pagina’s op deze site gewijd aan trapliften.

Of stel uw vraag per mail

Contactformulier

Delen:

Soortgelijk:

Leuk vinden Bezig met laden...
Alle informatie gevonden?

Ontvangt u graag de brochure of een vrijblijvende offerte?

Vul uw gegevens in en wij helpen u verder

%d- bloggers vinden dit leuk: