Dementie en Alzheimer: Wat zijn de verschillen?

‘Dementie’ en ‘Alzheimer’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee termen. In dit artikel bekijken we wat elk van deze termen betekent en wat de verschillen tussen de twee zijn.

Wat is dementie?

Dementie is de term die wordt gebruikt voor een groep aandoeningen die verband houden met problemen met cognitief functioneren. Dit kan betrekking hebben op problemen met geheugen, communicatie en spraak, focus en concentratie, redeneren en beoordelen en visuele waarneming.

Aangezien dementie een syndroom is en geen ziekte, beschrijft het een verzameling gerelateerde symptomen in plaats van de specifieke oorzaak van die symptomen. Er zijn meer dan 400 verschillende soorten dementie, met als meest voorkomende Alzheimer en vasculaire dementie. Dementie komt het meest voor bij mensen van 65 jaar of ouder (maar sommige mensen kunnen er op jongere leeftijd ook last van hebben). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leven er momenteel wereldwijd 47,5 miljoen mensen met dementie.

Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is daarom een specifiek type dementie en is eerder een specifieke ziekte dan een syndroom. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en is verantwoordelijk voor 60-80% van de gediagnosticeerde gevallen van dementie. Het wordt veroorzaakt door een opeenhoping van eiwitten in de hersenen, wat resulteert in schade aan de zenuwcellen.

De ziekte ontwikkelt zich meestal langzaam en wordt in de loop van de tijd progressiever, maar dit verschilt per persoon. Vroege symptomen zijn onder meer geheugenverlies, zoals het kwijtraken van sleutels, het vergeten van de namen van plaatsen en objecten of het vergeten van eerdere gesprekken of recente gebeurtenissen. Naarmate de symptomen voortschrijden, zullen geheugenproblemen erger worden, waaronder moeilijkheden bij het herkennen van naaste familieleden. Soms ontwikkelen zich lichamelijke problemen, zoals problemen met eten en slikken, spraakverlies en beperkte beweging.

In tegenstelling tot sommige vormen van dementie, is er momenteel geen remedie voor de ziekte van Alzheimer. Er zijn echter medicijnen en therapieën beschikbaar die kunnen helpen de symptomen te verminderen.

Ondersteuning krijgen

Geheugenproblemen kunnen worden veroorzaakt door allerlei factoren, waaronder stress, depressie of bepaalde medicijnen en zijn niet noodzakelijk een symptoom van dementie. Het is echter altijd een goed idee om een afspraak te maken met uw huisarts als u zich zorgen maakt over uw geheugen. Ze kunnen je doorverwijzen voor verder onderzoek als ze zich zorgen maken of je de geruststelling geven die je nodig hebt dat je geheugenproblemen worden veroorzaakt door externe stress.

Volgend artikel kan ook interessant zijn: 10 Oefeningen voor senioren om kracht & balans te vergroten.

Leven met een diagnose van de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie kan zowel voor een persoon als voor zijn familie en vrienden overweldigend zijn. Naast medicatie zijn er ook steungroepen en activiteiten beschikbaar om individuen en verzorgers te helpen van het leven te genieten terwijl ze met deze aandoening leven. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de juiste ondersteuning bij u in de buurt.

Het belangrijkste verschil tussen dementie en de ziekte van Alzheimer is dat dementie de overkoepelende term is voor een reeks aandoeningen die verband houden met problemen met cognitief functioneren, terwijl de ziekte van Alzheimer een ziekte is die een specifiek type dementie is. Alzheimer is het meest voorkomende type dementie, waarbij 60-80% van de gevallen van dementie als dit type wordt gediagnosticeerd.
Als u zich zorgen maakt over geheugenproblemen, of u zich zorgen maakt over iemand die dicht bij u staat, dan is het een goed idee om een afspraak met uw huisarts te maken.

Delen:

Soortgelijk:

Leuk vinden Bezig met laden...
Alle informatie gevonden?

Ontvangt u graag de brochure of een vrijblijvende offerte?

Vul uw gegevens in en wij helpen u verder

%d- bloggers vinden dit leuk: